Lokalna Grupa Działania „Kaszubska Droga” ogłasza konkurs kulinarny na tradycyjną potrawę lokalną.
Zgłoszenia są przyjmowane do 16 marca 2019 roku pod adresem: Kaszubskie Towarzystwo Sportowo- Kulinarne, ul. Mickiewicza 22, 84-242 Luzino lub pocztą elektroniczną na adres: p.radecki@gcksit.luzino.pl
Proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu. GCKSiR w Szemudzie nie jest organizatorem, tego konkursu i nie udziela żadnych informacji na jego temat. Ogłoszenie o konkursie jest prezentowane na stronach GCKSiR na prośbę organizatorów konkursu : Lokalną Grupę Działania „Kaszubska Droga”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Regulamin konkursu kulinarnego
- „Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze”
- Organizator: Kaszubskie Towarzystwo Sportowo-Kulturalne
- Cel konkursu:
* znalezienie tradycyjnych potraw lokalnych, która mogłaby się stać wizytówką obszaru LGD „Kaszubska Droga”,
* promocja tradycyjnych potraw lokalnych;
- Przedmiot konkursu:
W konkursie ocenie podlegać będzie:
- potrawa wytwarzana na małą skalę, tradycyjnymi metodami,
- pomysł,
- walory smakowe,
- sposób podania na stół.
- Zasady udziału w konkursie:
- Konkurs skierowany jest do osób/podmiotów działających na terenie gmin: Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, obszaru LGD „Kaszubska Droga”,
- By wziąć udział w konkursie należy wypełnić Kartę Konkursową. Obowiązkowe jest wcześniejsze zgłoszenie przepisu i opis przygotowania potraw lub potrawy do dnia 16 marca 2019 roku na adres: Kaszubskie Towarzystwo Sportowo – Kulturalne, ul. Mickiewicza 22, 84-242 Luzino lub pocztą elektroniczną na adres: p.radecki@gosrit.luzino.pl
- Każda osoba/podmiot może zgłosić nie więcej niż po jednej potrawie.
- Miejsce przeprowadzenia konkursu: Konkurs zostanie przeprowadzony podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej w Luzinie
- Termin przeprowadzenia konkursu – 07.04.2019 r.
- Przewidywany czas trwania: 6 godziny (12.00 – 18.00)
- Przebieg konkursu:
- konkurs będzie przebiegał jednoetapowo, ma na celu wyłonienie 3 najlepszych potraw lokalnych
- prezentowanie potraw odbywać się będzie w wyznaczonym miejscu (pomieszczeniu), w których ma być także przeprowadzona degustacja dla jury złożonego z ekspertów z lokalnej branży gastronomicznej.
- Trzy wybrane przez Organizatora potrawy będą przygotowane przez uczestników podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej (mogą być częściowo przygotowane wcześniej lub w całości mogą być przygotowane na miejscu). Warunkiem przygotowania potrawy jest wyrażenie na to zgody na Karcie Konkursowej.
- Konkurs rozstrzygnie Jury powołane przez organizatora, które po degustacji oraz zapoznaniu się z Kartą Konkursową danej potrawy przyzna I, II i III miejsce oraz wyróżnienia.
Ocenie podlegać będzie:
- nazwa,
- smak,
- wygląd,
- sposób podania potrawy,
- oryginalny przepis;
Wszystkie koszty związane z udziałem w konkursie w całości pokrywa uczestnik.
- Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe podziękowania i nagrody za uczestnictwo w formie bonów towarowych.
Przepisy na przygotowanie potraw, ich nazwy i kolorowe zdjęcia prezentowanych potraw podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej zostaną umieszczone w przeznaczonej na to książce kulinarnej.
- Inne:
* Organizator zastrzega sobie prawo do dokonanie zmian w Regulaminie Konkursu,
* dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel. 668 521 941.
- Konkurs jest organizowany w ramach operacji pt. „Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze, czyli promocja produktu lokalnego obszaru LGD „Kaszubska Droga” poprzez organizację konkursu i gali kulinarnej, wydanie książki kulinarnej oraz udział w Jarmarku Dominikańskim” współfinansowanej ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-20120
KARTA KONKURSOWA (dla jednej potrawy) KONKURS pn.: ,, Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze” Kaszubska Gala Kulinarna, Luzino 2019 r.
|
1. Nazwa potrawy (funkcjonująca w książkach kucharskich lub własna – należy zaznaczyć) |
2. Opis potrawy (cechy charakterystyczne, właściwości fizyczne, organoleptyczne itp.) |
3. Skład potrawy |
4. Sposób przygotowania potrawy |
5. Inne dodatkowe informacje o potrawie |
6. Dane uczestnika zgłaszającego potrawę |
imię i nazwisko/ nazwa podmiotu : |
adres (miejscowość, ulica, kod pocztowy- miejscowość):
|
nr telefonu kontaktowego:
|
e-mail: |
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji operacko pn.: ,, Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze, czyli promocja produktu lokalnego obszaru LGD Kaszubska Droga poprzez organizację konkursu i gali kulinarnej, wydanie książki kulinarnej oraz udział w Jarmarku Dominikańskim” (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)).
………………… podpis |
Wyrażam zgodę na przygotowanie potrawy podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej
………………… podpis |